Het ritueel van het kiezen en het kopen van een sigaar draagt bij tot de gehele rookervaring. Het is daarom belangrijk om u goed te informeren bij de betere sigarenwinkel. Hier zijn alvast enkele tips waar u zelf op kan letten.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een sigaar?

Sigaren bestaan er in verschillende vormen en maten. De afmeting van de sigaar die u kiest, hangt helemaal af van uw smaak en de tijd die u heeft om ervan te genieten.

Sigaren met een grotere doorsnede zijn doorgaans zwaarder, worden minder snel heet en branden gelijkmatiger en langzamer. Daarbij zijn de grotere sigaren meestal beter gebouwd omdat ze in de meeste gevallen gerold zijn door meer ervaren sigarenhanden. 

Bij het kiezen van een sigaar is het belangrijk om er op te letten dat het dekblad intact is en een gezonde glans heeft. De sigaar moet een duidelijk bouquet hebben en mag zeker niet te droog of te broos zijn, anders smaakt hij wrang.

Een goede sigaar mag niet te stevig of te zacht zijn. Daarnaast mag het dekblad geen dikke nerven hebben want dan is er waarschijnlijk iets misgelopen tijdens de verschillende controles. Ook de kleur kan aanwijzingen geven. Algemeen geldt: hoe donkerder de sigaar, hoe zwaarder hij is en hoe zoeter hij smaakt. Donkere dekbladen bevatten namelijk meer suiker.

Ook de leeftijd speelt een rol. Net zoals het ouder worden van wijn, worden sigaren bij het agen minder zuur. Zware sigaren, vooral de dikkere, rijpen beter dan de milde. Mildere sigaren, vooral die met licht dekblad, rijpen niet verder en verliezen eerder hun bouquet als ze te lang worden bewaard. In het algemeen moeten lichte sigaren dus eerder worden gerookt.

Welke sigaar past bij welk tijdstip van de dag?

De meeste rokers geven ’s ochtends of na de lunch de voorkeur aan een kleine, milde sigaar. Een zware sigaar voor het eten kan er voor zorgen dat het uw eetlust bederft en dat u van uw eten weinig of niets meer zal proeven.

De doorgewinterde roker zal na een zware lunch liever opteren voor een Robusto. Deze heeft een explosie aan smaak voor niet al te veel sigaar. Ook handig als je de klok in het oog moet houden. Na een stevige maaltijd of ‘s avonds laat gaat de voorkeur eerder uit naar een grote, zware sigaar. Dit omdat een milde sigaar minder voldoening geeft op een volle maag en bovendien is een kleine sigaar sneller op. De voorkeur gaat dan meestal uit naar een Belicoso, een Churchill of een Double Corona.

Word een pro met onze sigarengids

Bent u op zoek naar een sigaar? Bezoek De Kelle Cigars en ontdek de juiste sigaar voor u.

0