Habano’s staan bekend om hun enorme diversiteit. Er worden meer dan 240 verschillende types sigaren gemaakt door 33 merken. De Kelle Cigars gaat dieper in op de 12 bekendste Habano sigaartypes.

Kleuren, vormen en formaten

Het eerste dat opvalt bij een sigaar is de kleur. Dekbladeren komen in vele kleurschakeringen voor en met grote zorgvuldigheid wordt ervoor gezorgd dat alle sigaren in de kist dezelfde kleurschakering hebben. Bij een Habanodekblad komt de kleur op natuurlijke wijze tot stand. De bladeren van de bovenste lagen van de plant zijn van nature al het donkerst en worden nog donkerder tijdens de fermentatie.

Daarnaast kunnen Habano’s onderverdeeld worden in 2 vormen. Enerzijds de parejo of de modellen met rechte uiteinden. Anderzijds de figurado met een puntig uiteinde of een andere speciale vorm.

Tenslotte bestaan Habano’s in verschillende formaten of vitolas waarbij de lengtes variëren van onder de 100 mm tot meer dan 230 mm. De diameter van de sigaar staat bekend als ‘ringmaat’ en wordt uitgedrukt in 64sten van een inch. De ringmaten variëren van 23 (23/64 inch of 9,1 mm) tot 52 (52/64 inch of 20,6 mm).

De bekendste Habano sigaartypes

Habano’s staan vaak onder verschillende namen bekend. De vitola de galera is de benaming die de fabrieken gebruiken. De vitola de salida is de commerciële benaming die op de kist wordt vermeld. De commerciële naam en de fabrieksnaam worden regelmatig verwisseld wat voor verwarring kan zorgen. Gelukkig worden de verschillende types hieronder duidelijk voorgesteld.

De 12 bekendste vitolas - mareva

Mareva

Populaire naam: Petit Corona
Afmetingen: Cepo 42 (Ø 16,67 mm) x lengte 129 mm

De Mareva is verreweg het populairste ‘standaardmodel’. De ringmaat 42 maakt een optimale melange mogelijk van de drie binnengoedbladeren en komt zo het dichtste bij een standaardomtrek voor een Habano. De Mareva, of Petit Corona, biedt rond de 30 minuten rookgenot.

De 12 bekendste vitolas - corona

Corona

Populaire naam: Corona
Afmetingen: Cepo 42 (Ø 16,67 mm) x lengte 142 mm

Een Corona is hét model om een gedenkwaardig diner mee te bekronen, of misschien om een drukke dag mee af te sluiten. Deze sigaar brandt iets meer dan een half uur.

De 12 bekendste vitolas - cervantes

Cervantes

Populaire naam: Lonsdale
Afmetingen: Cepo 42 (Ø 16,67 mm) x lengte 165 mm

De derde in de trilogie van de ‘ringmaat 42 vitolas’ is de Cervantes – vernoemd naar de populaire Lord Lonsdale, een Engelse sportgraaf uit de jaren 30. Hij gaf de voorkeur aan de extra elegantie van een langere sigaar. Neem gerust 50 minuten de tijd om van deze sigaar te genieten.

De 12 bekendste vitolas - Laguito N1

Laguito No.1

Populaire naam: Lancero
Afmetingen: Cepo 38 (Ø 15,08 mm) x lengte 192 mm

Als het over elegantie gaat, kunnen we de slanke en lange Lancero niet overslaan. Deze biedt een goed uur rookgenot. Er bestaat ook een kortere versie, de Coronas Especiales, die 152 mm lang is. Beide komen uit de El Laguito fabriek in Havana en zijn prachtig afgewerkt met een bladverdraaiing op het kapje.

De 12 bekendste vitolas - prominente

Prominente

Populaire naam: Double Corona
Afmetingen: Cepo 49 (Ø 19,45 mm) x lengte 194 mm

Er zijn maar weinig ervaringen die het pure genot van een Double Corona kunnen evenaren. De enorme bladeren zullen u in het begin verrassen dankzij hun verfijnde karakter waarna ze geleidelijk aan uitgroeien tot een ongeëvenaarde smaakclimax. Voorzie een uur en een kwartier om deze te roken.

De 12 bekendste vitolas - julieta N2

Julieta No.2

Populaire naam: Churchill 
Afmetingen: Cepo 47 (Ø 18,65 mm) x lengte 178 mm

Er wordt gezegd dat Winston Churchill meer dan 300.000 Habano’s tijdens zijn leven rookte. Die hadden niet allemaal hetzelfde formaat, maar dit was zijn favoriete model. De Churchill geeft ruim een uur rookgenot.

De 12 bekendste vitolas - dalia

Dalia

Populaire naam: 8-9-8
Afmetingen: Cepo 43 (Ø 17,07 mm) x lengte 170 mm

De populaire naam van de Dalia komt van de speciale kist waarin de sigaren worden verpakt in drie rijen van 8, 9 en 8. Deze sigaar houdt u bijna een uur bezig.

Robusto

Populaire naam: Robusto
Afmetingen: Cepo 50 (Ø 19,84 mm) x lengte 124 mm

Moderne, drukke tijden hebben deze korte en stevige sigaar tot de eerste keuze gemaakt van vele ervaren rokers. De sigaar brandt langzaam en biedt vrijwel alle genoegens van een grote sigaar binnen de relatief korte tijd van 30 tot 40 minuten.

De 12 bekendste vitolas - piramide

Pirámide

Populaire naam: Torpedo
Afmetingen: Cepo 52 (Ø 20,64 mm) x lengte 156 mm

De modellen die tot nu toe zijn beschreven, zijn de zogenaamde parejos. Nu is het aan de figurados zoals de Pirámide met zijn puntige uiteinde. Dit is volgens velen voordelig wat betreft de verbranding en smaakintensiteit gedurende het uur dat deze sigaar nodig heeft om gerookt te worden.

De 12 bekendste vitolas - exquisito

Exquisito

Populaire naam: Figurado
Afmetingen: Cepo 46 (Ø 18,26 mm) x lengte 145 mm

Met zijn 2 puntige uiteinden is deze Double Figurado misschien een betere kandidaat voor de titel ‘Torpedo’. Een eeuw geleden zagen de meeste Habano’s er zo uit. Tegenwoordig is dit meer een uitzondering, behalve bij het merk Cuaba waar elk model een Double Figurado is.

De 12 bekendste vitolas - perla

Perla

Populaire naam: Tres Petit Corona (TPC)
Afmetingen: Cepo 40 (Ø 15,87 mm) x lengte 102 mm

De Perla is onderdeel van de kleinere vitola’s. Sommige zijn iets langer, andere een beetje dikker dan deze. Ze bieden echter allemaal de echte smaak van een Habano binnen ongeveer 20 minuten.

De 12 bekendste vitolas - Laguito N3

Laguito No.3

Populaire naam: Panetela
Afmetingen: Cepo 26 (Ø 10,32 mm) x lengte 115 mm

Het duurt ongeveer een kwartier om dit kunstwerkje te roken. Deze sigaar is bijvoorbeeld geschikt om tijdens de pauze in het theater te roken. Er bestaat zelfs een vergelijkbare vitola die Entreacto heet, letterlijk ‘tussen de bedrijven door’.

Word een pro met onze sigarengids

Bent u op zoek naar een premium sigaar? Christof en Nancy staan u graag bij in uw zoektocht.

0