Een premium sigaar roken is een belevenis en is bedoeld om van te genieten van begin tot eind. Ontdek hier hoe u het best een sigaar rookt.

Het roken van een sigaar begint al bij het maken van de juiste keuze. Die keuze is volledig afhankelijk van uw smaak. Het is echter belangrijk dat het dekblad een egale kleur heeft en glanst.

De beginnende roker wordt aangeraden om te starten met een kleiner formaat dat een milder smaakprofiel heeft. Dit kan met een vitola, zoals een Mareva, die u bij vrijwel ieder merk vindt. Voor meer ervaren rokers is de beschikbare tijd de beslissende factor. Vergeet niet dat een longfiller zo is samengesteld dat de smaakintensiteit toeneemt tijdens het roken. Het is zonde om een sigaar opzij te leggen voordat deze de kans heeft gekregen om zijn ware aard te laten zien. Kies dus een sigaar waarvoor u de tijd heeft.

Heeft u een sigaar op het oog? Knijp de sigaar zachtjes tussen uw duim en wijsvinger om zijn conditie te testen. Tijdens het roken kunnen ook een aantal criteria worden vooropgesteld die tot onafhankelijke conclusies kunnen leiden:

  • Een sigaar moet goed branden en trekken, wat het resultaat is van de vulling. Een te los gerolde sigaar trekt gemakkelijk, maar kan daardoor sneller opbranden en te warm en bitter smaken. Een te strak gerolde sigaar trekt moeilijker. Hierdoor wordt er weinig rook geproduceerd en is er bijgevolg weinig smaak en aroma.
  • Een sigaar moet mooi en gelijkmatig opbranden. Scheefbranden wijst op minder goede kwaliteit.
  • De as moet stevig zijn en tot zo’n 2 à 2,5 cm aangroeien zonder af te vallen.
  • Het mondstuk moet stevig en veerkrachtig zijn.
De sigaar knippen

Stap 1: De sigaar knippen

Knip de sigaar precies boven het punt waar het hoedje en het dekblad elkaar raken. U moet een opening maken die breed genoeg is om een goede trek te garanderen. Tegelijk moet u voldoende van het hoedje overhouden zodat het dekblad niet loskomt.

Stap 2: De sigaar correct aansteken

Om een sigaar aan te steken zijn er twee dingen belangrijk:

  1. Het eerste is om uw sigaar met een geurloze vlam aan te steken. Gebruik nooit een benzine-aansteker of een geurkaars omdat de geur de sigaar binnendringt. Gebruik in de plaats een gasaansteker, een lucifer of een spaander cederhout.
  2. Het tweede is om uw tijd te nemen en grondig te werk te gaan. Houd de sigaar op 90 graden tegen de vlam aan en roteer hem totdat het gehele oppervlak gelijkmatig gloeit. Plaats de sigaar tussen uw lippen en houd de vlam op een centimeter afstand. Trek eraan totdat hij goed vlam vat en blijf de sigaar ronddraaien. Blaas zachtjes tegen het vuureinde aan om te controleren of de sigaar gelijkmatig brandt.

Stap 3: De sigaar roken. Genieten maar!

Een longfiller moet langzaam worden gerookt. Rook rustig en neem kleine trekjes zodat de sigaar niet te warm wordt en de smaak wordt bedorven. Sigarenrook wordt nooit geïnhaleerd. Laat de rook in uw mond circuleren en op uw smaakpapillen inwerken. Ontspan uzelf en geniet van de subtiele smaken en aroma’s van de tabak in de melange. U kunt een longfiller voor zeker driekwart van zijn lengte roken.

Als de longfiller uitgaat, kunt u hem gerust weer aansteken. Verwijder echter wel eerst alle as zodat de sigaar eenvoudiger aan te steken is. Het is ‘not done’ om van de longfiller steeds de askegel nerveus af te tikken zoals bij een sigaret.

Een sigaar roken als een pro in 4 stappen

Stap 4: Een waardig afscheid

Als het droevige ogenblik is aangekomen om afscheid te nemen van uw sigaar, moet u hem niet uitdrukken. Leg uw sigaar rustig in de asbak waar hij vanzelf op waardige wijze zal doven.

Word een pro met onze sigarengids

Wilt u graag meer weten over het roken van een sigaar? Laat u adviseren bij De Kelle Cigars.

0