De mooiste momenten in het leven zijn maar kort, zelfs al gaan er jarenlange voorbereidingen aan vooraf. Dit is niet anders bij sigaren. Het genoegen dat een uurtje met een bevredigende sigaar schept, is het resultaat van maanden – soms jaren – aandachtig, gespecialiseerd en arbeidsintensief werk. Ontdek hier het volledige proces van hoe sigaren worden gemaakt.

Planten

Het leven van de sigaar begint bij een tabaksplant. Piepkleine zaadjes worden 45 dagen in een broeikas gekweekt, waarna ze rij na rij, op het veld geplant worden. 

Er zijn maar weinig plaatsen op aarde die de juiste grond, temperatuur en luchtvochtigheid hebben om het tabakszaadje tot een plant te laten uitgroeien waarvan de bladeren door het hele sigarenproductieproces gedijen.

Tabaksplanten die in de schaduw groeien, worden overdekt met een hoge tentachtige constructie van mousseline, waardoor de zonnestralen gefilterd worden.

Afladen

Na nog eens 45 dagen zijn de planten klaar voor hun eerste “priming” of aflading: het plukken van enkele bladeren die voor sigaren bestemd zijn. Het geheim van de smaak van een sigaar begint eigenlijk al in dit stadium, want de plaats van de bladeren aan de stam bepaalt de verschillende smaken.

Volado, het onderste blad, is het mildst van smaak; seco, halverwege de stam, heeft een gemiddelde smaak, en ligero, bovenaan de stam, heeft de sterkste smaak en structuur. Na 5 of 6 afladingen produceert de tabaksplant slechts 16 tot 18 bladeren meer die kwalitatief nog goed genoeg zijn om te voldoen aan de strenge criteria voor de productie van premium sigaren.

Stapelen

De zorgvuldig gekozen bladeren worden volgens structuur en grootte gebundeld. Afhankelijk van het weer en het gewenste resultaat worden ze 3 tot 8 weken in geventileerde tabaksschuren opgehangen. Na deze periode worden de bladeren opnieuw gesorteerd en onderverdeeld volgens grootte, structuur en kleur. Op dit punt worden de tabaksbladeren in bundels van 20 gestapeld zodat ze klaar zijn voor het zeer belangrijke fermentatieproces: de periode waarin de bladeren veranderen van iets gewoon naar een schat vol mogelijkheden.

De bundels worden tot losstaande stapels van 1 tot 2 meter hoog opgebouwd. Door de strakke opeenstapeling van deze “burros” wordt op doeltreffende wijze alle lucht tussen de bladeren weggedrukt en kan het stadium van fermenteren beginnen.

Fermenteren

Langzaam stijgt de temperatuur van de binnenste bladeren. Vocht, sap, nicotine en ammonia lopen uit de bladeren, die zich allemaal in hetzelfde stadium moeten bevinden zodat het proces gelijkmatig verloopt. Warmte en aroma vullen de omgeving naarmate de bladeren diepte, smaak en karakter krijgen. De temperatuur moet nauwkeurig in de gaten gehouden worden.

Als de temperatuur het gewenste punt heeft bereikt, wordt elke stapel “gekeerd”. De bovenste bundel wordt verwijderd, losgeschud en op de grond gelegd om de onderkant van een nieuwe stapel te vormen. Dit kan gedurende 3 maanden wel 10 keer plaatsvinden en dit onder het toeziend oog van de personen die de leeftijd, structuur en kleur testen. Het proces is compleet als de temperatuur na het keren stabiliseert. Hoe lang dit proces duurt is afhankelijk van een heel aantal factoren en dus niet op voorhand te bepalen.

Door onderfermentatie ontstaat een sigaar die na het aansteken steeds uitgaat of, erger nog, scherp en bitter smaakt, en een brandend gevoel op de borst geeft. Bij overfermentatie zijn de bladeren uitgewerkt en verliezen ze hun smaak. Kortom; zonder juiste fermentatietijd is er in een later stadium gewoon geen sigaar.

Zodra de fermentatie ten einde is, wordt de tabak nogmaals zorgvuldig op afkomst en datum gesorteerd en naar opslagplaatsen gebracht om verder te rijpen. Deze rustperiode neemt verschillende jaren in beslag.

Aanvochten

De tabak die uit de opslagplaats komt, is enorm broos en fragiel. Om de tabaksbladeren weer soepel te maken, worden ze voorzichtig besprenkeld met water. Tijdens deze procedure wordt de juiste hoeveelheid vocht aangebracht zodat de dorstige bladeren weer kunnen opleven.

Strippen

Nu de bladeren weer soepel zijn, kunnen ze gestript worden. De hoofdnerf wordt verwijderd en in sommige gevallen wordt het dekblad in twee helften gesplitst om het juiste patroon van een handgemaakte sigaar te garanderen. Ten slotte worden de bladeren opnieuw gecontroleerd en gecategoriseerd tot binnengoed, omblad of dekblad.

Melangeren

Een sigaar komt pas tot stand wanneer de melangeur zijn toverkunsten vertoont. De vakkundigheid van de melangeur zit hem in zijn gedegen kennis van elke tabakssoort. Het is een kwestie van ervaring om de eigenschappen van verschillende tabakssoorten te kunnen onderscheiden. Maar het kennen van de smaak en het karakter van de gecombineerde soorten is een kunst op zich. Er zijn oneindig veel mogelijkheden, te vergelijken met een kunstenaar die voor een leeg doek staat. De melangeur put uit zijn ervaring zoals een kunstenaar zijn fantasie de vrije loop laat. Hij selecteert de tabak in de juiste hoeveelheden, waardoor die ene sigaar zijn karakteristieke smaak krijgt. Wat de sigaren van de diverse fabrieken van elkaar onderscheidt, ligt hoofdzakelijk in handen van de melangeur.

Bron: Fragment/vertaling  uit “Internationale gids sigaren” door Jane Resnick

Word een pro met onze sigarengids

Wilt u graag zelf een premium sigaar ontdekken? Christof en Nancy geven u graag meer uitleg in de winkel.

0